dissabte, 27 de desembre del 2014

Taxonomia de bloom

Al 1948 un grup d'educadors van assumir la tasca de classificar els objectius educatius. D'aquesta manera van proposar desenvolupar un sistema de classificació en tres aspectes:

El cognitiu
L´afectiu
El psicomotorEl treball de l´apartat cognitiu es va acabar el 1956 i se l´anomena la Taxonomia de Bloom.


La idea principal d´aquesta taxonomia és allò que els educadors han de voler que els alumnes sàpiguen, és a dir, són els objectius educacionals . Tenen una estructura jeràrquica que va del més simple al més complex. Quan els mestres programen han de tenir en compte aquests nivells i mitjançant les diferents activitats han d´anar avançant de nivell fins aconseguir els nivell més alts.




Al 2001 va ser modificada per Lorin Anderson. Aquest, va veure que els substantius no expressaven una acció. De tal manera que, va decidir canviar-ho per verbs.

finalment l'any 2008, va ser modificada de manera definitiva, relacionant-ho amb les noves tecnologies per això actualment s'anomena Taxonomia de Bloom per l'Era Digital.

A contimuació us mostro la graella que he realitzat conjuntament amb la meva companya Laura Benlloch





*Aquesta entrada ha estat realitzada conjuntament amb la meva companya Laura Benlloch gràcies a la seva participació alhora de treballar en grup.

divendres, 19 de desembre del 2014

Com parlar bé en públic





A la classe de COED ens han recomenat un llibre que es diu: "Com parlar bé en públic".
Aquest et mostra en forma de tutorial consells per tal d'incrementar una millora en la nostra àrea comunicativa.



dijous, 18 de desembre del 2014

Bon comunicador


Els mòduls GTIC i COED fan algunes activitats conjuntament, una d'elles va ser Identitat i territori i l'altre Booktrailer.
Una altra activitat va ser la de fer un seguiment en xarxa d'un personatge públic que consideréssim que fos un bon comunicador. Nosaltres vam escollir a l'Eduard Punset.
                                               Eduard Punset by  Elo Vazquez (Flickr)

Per tal de fer-ho possible, ens vam distribuir la feina entre el grup de companyes, dues de nosaltres van llegir el seu llibre "El viatje a la vida", en ell vam poder observar com feia referencies a professionals i companys seus científics i es dirigia als lectors de forma precisa i fàcil per tal que entenguessin els conceptes tècnics.



Un altre petit grup de companyes es va encarregar de llegir el seu blog, twitter i facebook que feien molta referència al seu llibre i no acostumava a publicar ell, unes altres de les entrevistes i de mirar programes antics de "Redes"
A continuació podeu observar el resultat final del nostre seguiment, per tal de fer-ho possible vam recopilar tota la informació en un Google Drive i la vam publicar a un Sites:


Un cop realitzat el treball podem afirmar que és un bon comunicador i com a punt feble podem dir que de vegades perd el fil del que diu i no expressa amb claredat el que volia transmetre.
*Aquesta entrada ha estat realitzada conjuntament amb la meva companya Laura Benlloch ja que treballem molt bé conjuntament.

dimarts, 16 de desembre del 2014

Booktrailer



A continuació us mostraré el nostre treball definitiu del Booktrailer, per tal de fer-ho possible vam necessitar un guió que el trobareu a la meva entrada "Procés de creació del Booktrailer".
El llibre que vam escollir per fer el nostre Booktrailer és "camps de maduixes".
Aquest és el resultat final.





*Aquesta entrada ha estat creada conjuntament amb la meva companya Laura Benlloch

dijous, 11 de desembre del 2014

Ús de les presentacions


Actualment, vivim en una societat on les noves tecnologies estan a l'abast de tots nosaltres i accions freqüents que abans no requerien dels seus serveis ara sembla impensable realitzar-les sense recolzar-nos d'elles.
Una d'aquestes accions que trobem és la d'exposar una presentació mitjançant el suport audiovisual.
Tot i que a la nostra educació no era tant freqüent l'ús d'aquestes eines ara, com a futures mestres haurem d'actualitzar-nos per tal de poder adaptar aquestes noves necessitats als nostres futurs alumnes.
Per tal de fomentar una bona educació tant l'apartat d'expressió oral, l'expressivitat i les tecnologies s'hauran de treballar interrelacionades.

Un dels avantatges principals que ofereixen les presentacions és el canvi de papers entre el mestre i l'alumne.
On el segon pot exposar un tema per tal de presentar-ho als seus companys de tal forma que tots aprenguin els uns dels altres a la vegada que aprenen a expressar-se i cerquen i recopilen la informació més important per presentar-lo.
Per tal de poder extreu-re el màxim de profit a les presentacions hem de tenir en compte que un ús abundant d'imatges o de lletra dificultarà a l'espectador l'enteniment de la presentació i farà que perdi l'interès.
Donar suport a la nostra presentació amb animacions i efectes resultarà més atractiva pel públic que no una bàsica.

A continuació trobareu un llistat de programes per crear presentacions,

Microsoft Power Point: El més popular i conegut per tots, ofereix a l'internauta la possibilitat de crear de forma rapida i senzilla una presentació. Per poder utilitzar-la has de pagar la quota del Microsoft Office.

Prezi: Més actual i complex que el Power Point, ofereix una nova visió de les diapositives la de crear un zoom entre elles que resulta molt visual i atractiu per l'espectador. Com a inconvenient trobem que si no compres el programa les teves presentacions seran publiques per a tothom.

Google Docs: Molt més senzilla que les anteriors però permet crear presentacions col·laborativament, el xat que ofereix també facilita la creació de les presentacions. Un cop publicada la presentació es guardarà en format web. És gratuïta.

Slide Share: No es considera un programa per realitzar presentacions sinó un servei que ofereix a l'internauta la possibilitat de publicar on-line presentacions fetes amb power point.

* Aquesta entrada l'he creat conjuntament amb la Laura Benlloch

diumenge, 7 de desembre del 2014

Programari online i programari local


Programari local: Tots els programes que estan guardats a l'ordinador, aquells que es guarden al disc dur. Exemples: Microsoft Office. També podem entendre com a programari lliure tots aquells programes que es descarreguen d'internet i queden guardats a l'ordinador.

Arxius locals: Tots els arxius que estan a l'ordinador i emmagatzemem, per exemple, en carpetes. Exemple: documents, imatges, cançons, etc.

Programari on-line: Tots els programes que els podem utilitzar on-line, és a dir, que no és necessari descarregar-los al nostre ordinador per poder utilitzar-los. 

Arxius on-line: Tots els arxius que creem amb un programa on-line. Per exemple, crear un docs amb el programa Google Drive.


Una de les principals diferencies a destacar entre local i on-line és que tot allò que sigui local tenim més riscos a perdre-ho si sens espatlla l'ordinador, perquè tot allò que sigui on-line queda guardat a la xarxa.


*Aquesta entrada l'he fet conjuntament amb les meves companyes Laura Benlloch i Inés Piqué.


Cita: http://ca.wikipedia.org/wiki/Programari_lliure


dissabte, 6 de desembre del 2014

Wikipedia i preguntes



Aquest treball consisteix a contestar una sèrie de preguntes relacionades amb tot el que hem après fins ara gràcies la gran part, a la Viquipèdia. Aquestes preguntes són respostes gràcies als exercicis fets al blog, per això es pot veure ens els exercicis que hi ha entrades relacionades.


Per realitzar aquestes preguntes la meva companya Laura Benlloch i jo hem creat un document drive per a poder realitzar conuntament aquest exercici. Aquí podeu veure el resultat:








*Aquesta entrada la he realitzat conjuntament amb la meva companya Laura Benlloch

Flickr i jamendo



Actualment la població disposa de tot una sèrie de continguts al seu abast a través d'internet però tot i així el que moltes persones no saben és que tot i estar a la web no significa que aquests continguts els puguin utilitzar.
Tot i així existeixen certs programes amb una política diferent que ofereix al servidor l'oportunitat d'utilitzar continguts per ús personal sense violar els drets d'autor.
Dues d'aquestes webs són Flickr que ofereix a l'internauta una cerca avançada de fotografies i vídeos on pot seleccionar continguts sota la llicència de Creative Commons. El meu blog també està sota la protecció de Creative Commons, és d'ús públic però he escollit l'opció que no es puguin utilitzar els seus continguts per a ús comercial.
Un altre web interessant és Jamendo, aquesta ofereix a l'internauta la possibilitat de descarregar-se música per a ús particular sense violar cap llei de drets d'autor, ja que les persones que pengen a aquella web la seva música autoritzen a la resta a poder utilitzar-les amb la intenció que vulguin.
Personalment, trobo molt interessant haver après aquestes coses, ja que el món d'internet té una sèrie de peculiaritats que ens pensem que no estem cometent cap delicte quan agafem una foto de la xarxa però realment sí que ho estem fent, ja que no estem autoritzats i podem trobar-nos amb problemes legals.




divendres, 5 de desembre del 2014

Sofware lliure i propietari

El programari (software, en anglès) és el conjunt de programes informàtics, procediments i documentació que fan alguna tasca en un ordinador. Hi ha dos tipus de programari: el lliure i elpropietari.
  • El programari lliure ofereix la opció de modificar i editar els continguts sense restriccions, pot ser copiat i tornat a distribuir amb els canvis incorporats o sense ells. És frequent trobar-lo a internet de forma gratuita o a un cost molt assequible i sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets. Aquests continguts s'incorporaran al ordinador a través del CD-Rom, DVD, disquets, etc. A causa d'això, els models de negoci basats en programari lliure normalment es basen a proporcionar serveis de valor afegit com suport tècnic, cursos de preparació, personalització, integració o certificació. 
En general, es pot dir que un programa és lliure si permet les quatre llibertats definides per la Free Software Foundation.

No s'ha de confondre amb el programari gratuït, que inclou en algunes ocasions el seu codi font, encara que no sigui lliure, a diferència del programari lliure, ja que no se'ns asseguren els drets a la modificació i redistribució del programa. L'oposat al programari lliure és:

  • El programari de propietat, altrament conegut com a programari privatiu. És qualsevol programari amb restriccions en l'ús o modificació privada, o amb restriccions en la còpia i publicació de versions, modificades o no modificades. Normalment, el seu codi font no està disponible, o bé n'està sota restriccions.

* Aquesta entrada l'he realitzat conjuntament amb les meves companyes Laura Benlloch  i Inés Piqué ja que considero que treballem molt bé en equip.

dijous, 4 de desembre del 2014

Citar, referenciar i fons fiables

Les persones que cerquem continguts d'internet i els utilitzem hem de tenir en compte que si utilitzem continguts d'altres persones hem d'assegurar-nos en primer lloc que aquests continguts siguin fiables. És molt freqüent cercar a Wikipedia continguts però tot i ser una enciclopèdia online no ens assegura que la persona que hagi escrit l'article hagi escrit fets verídics, per aquest motiu, és important comprovar qui és l'autor de la pàgina i si realment podem assegurar que és una font fiable. Existeixen pagines que tenen més figura d'autoritat que aquesta, on els autors dels articles són especialistes en la matèria, una d'elles que esta vinculada a l'educació és la fundació Rosa Sensat, en aquesta web podem trobar articles fiables, ja que les persones que els publiquen són professionals de l'educació, pedagogia i psicologia.
Nosaltres com a estudiants hem d'incorporar als nostres treballs cites i referencies, ja que això recalcarà les nostres paraules a la vegada que demostrarà que ens hem documentat al moment de dur a terme el treball i aportarà qualitat al nostre treball.
Una figura d'autoritat, transmet credibilitat, no és el mateix llegir un article on la persona sigui professional de la matèria que una persona anònima que ningú pugui assegurar que els continguts siguin fiables.
Finalment, un cop extret els continguts de les webs que considerem fiables és important incorporar al nostre treball una webgrafia, on mostrarà d'on hem extret la informació que ens ha servit per elaborar el treball i a la vegada reconeixerem els mèrits de les persones que han fet aquells articles.


              Jorge Luis G Libro, día de descanso-Flickr


Cita: http://ria.asturias.es/RIA/bitstream/123456789/344/1/citas%20y%20referencias.pdf

*Aquesta entrada l'he realitzat conjuntament amb les meves companyes Laura Benlloch i Inés Piqué

Wordle (Núvol de paraules)



Wordle és una eina que serveix per generar "núvols de paraules".
En la imatge es veuen resaltades les paraules que tenen més importància ja que apareixen més cops al text. Wordle també t'ofereix personalitzar el text amb
colors i tipografies de lletres i t'ofereix la posssibilitat d'utilitzar-les en allò que vulguis.

Com fer un núvol de paraules o Wordle?

Buscar un text.

Ves a Wordle i clica sobre l’opció “Crea el teu propi núvol” 

Copies el text  i l’enganxes a l’espai que t’indica al Wordle.

Clica l’opció “Go” i a continuació ja tindràs el teu núvol de paraules creat.

A partir d’aquí tens moltes opcions per editar i modificar el teu núvol, ja sigui l'horientació, tipografia,color...

A continuació trobareu un exemple del que t'ofereix aquest programa.






dimecres, 3 de desembre del 2014

Identitat i territori

Al Mòdul 1: L’escola d’educació infantil, hem hagut de fer un dels treballs més importants del semestre. Aquest treball s’anomena "Identitat i Territori". Consistia en buscar a una companya de la classe amb la qual tinguéssim quelcom en comú i poder esprémer al màxim aquest punt. Jo vaig fer aquest treball amb la meva companya Inés Piqué, amb la que també tinc una bona amistat. Quan ens van proposar el treball les dues sabíem que l’hauríem de fer juntes, ja que les nostres vides eren força paral·leles fins al moment.

Vam decidir fer el nostre treball sobre quelcom que ens havia marcat en la nostra vida i que va fer que fóssim com som ara: Equivocar-nos en el nostre procés d’aprenentatge, és a dir, el procés d’error. El vam anomenar "Un error immillorable".

El nostre objectiu era, en 8 minuts, fer veure a les nostres companyes de classe que equivocar-se no és del tot negatiu, que té una part molt positiva que t’ajuda a conèixe't, a millorar les teves capacitats i a saber el que vols i el que no.

Per a la presentació vam decidir crear una Presentació de PowerPoint i un vídeo que anava inserit en aquesta per fer més amena, atractiva i entretinguda l’exposició i per cridar l’atenció dels oients:


PPT:





Vídeo:




Per concloure la nostra exposició vam repartir unes targetes amb el títol de l'exposició i amb la frase "Us convidem a equivocar-vos".



  * Aquesta entrada l'he elaborat amb la meva companya Inés Piqué.

Fluxograma


Un fluxograma o diagrama de flux consisteix en representar gràficament fets, situacions, moviments o relacions de tot tipus, per mitjà de símbols. Per tal de poder crear un nosaltres ha classe hem treballat amb el programa Gliffy.

Pràctica a classe

El treball que hem realitzat ha estat crear a Gliffy, un diagrama de flux que representi l'acció de travessar una cruïlla on hi ha semàfors, exportar-ho a JPG i penjar el resultat en una entrada al blog.

Pasos a seguir per fer un diagrama de flux per Gliffy?

  • En segon lloc cal inisciar sessió amb el compte de Google
  • Crear el diagrama
  • Per finalitzar guardar el diagrama fent clic a "exportar" com a JPG.


Resultat diagrama:

























* Aquesta entrada ha estat creada conjuntament amb la Laura Benlloch

dilluns, 1 de desembre del 2014

Padlet


Padlet o també anomenada Wallwisher és una excel·lent, fàcil i senzilla opció per guardar i compartir diferents contingut multimèdia. Podem utilitzar-ho com un arxiu personal o com una pissarra col·laborativa.
La dinàmica de Padlet és molt simple: es presenta com un tauler en blanc que s’utilitza arrosegant elements que volem guardar en el taulell, com per exemple: imatges, videos, àudio, presentacions. A més té un ampli reguitzell d'aplicacions per poder compatir-lo: Codis Qr, xarxes socials, codis embed, etc. D'aquesta manera el nostre Padlet traspassarà les barreres de la nostra classe física.
També, podem personalitzar el taulell al nostre gust posant els colors que més ens agradin, format de lletra, agregar descripcions als elements inserits, assenyalar si serà un taulell públic o privat, entre altres opcions.
El que fa interessant a aquesta eina és que no cal estar registrat per a poder crear un suero.
Com a recurs educatiu, és una manera t’implantar una forma fàcil de crear projectes col·laboratius, com un collage, una llista de tasques, compartir informació, etc. Sobretot és una fantàstica alternativa per a aquells que no tinguin experiència en compartir contingut per internet. Padlet és mes d'idees que d'emocions.

Pràctica a classe
Primer de tot vam crear compte a Padlet des del compte de Google.
El mestre de GTIC va compartir amb nosaltres el seu taulell de Padlet. S’anomenava: “Animals marins simpàtics” i a sota d’aquest títol hi havia una explicació del que volia que féssim: Si us plau afegeix el teu animal simpàtic preferit.

Com posem aquesta imatge a un taulell compartit de Padlet?

- Busquem a Flickr una imatge amb llicència Creative Commons i la guardem.
- Fem doble clic al taulell i s’obrirà una finestra on hi és l’opció de carregar la imatge i a més, pots posar el nom i una petita descripció.
-La unica persona que pot organitzar les imatges que es van penjant és el creador del taulell de Padlet.

Aquí podeu veure el resultat de la pràctica de classe:


Entada creada conjuntament amb la Inés Piqué i la Laura Benlloch.

Mapes conceptuals




Els mapes conceptuals van ser desenvolupats en la dècada de 1960 per Joseph D. Novak.
Els mapes conceptuals tenen com a objectiu esquematitzar els conceptes per tal d'afavorir l'enteniment. Resulta molt més visual que un text ja que es veuen reflectides les principals idees i d'aquestes surgeixen les que no tenen tanta importància.
Per tal de dur a terme un mapa conceptual necessitarem:
-Fer un llistat i endreçar-lo jerarquicament.
-Cercar els connectors i per això necessitarem aprofundir sobre les relacions dels conceptes.
-Representar el mapa amb els elements de més a menys importància.

A través dels mapes conceptuals transmetem idees i aquestes no ens desperten cap emoció, en canvi si introduim una imatge al mapa conceptual podrem relacionar els dos emisferis del cervell.

Per fer el meu mapa conceptual vaig utilitzar un programa anomenat bubbl, a continuació trobareu el resultat d'aquest exercici,




El Dinar de Nadal

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.El dinar comença puntualment a les dues del migdia i acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.




Christmas Eve Dinner by chrisphoto 

dimecres, 26 de novembre del 2014

Viquipedia


La Viquipèdia (wikipedia en anglès) és una enciclopèdia lliure escrita col·laborativament per Internet usant un programa lliure wiki anomenat MediaWiki. N'hi ha versions en més de 280 llengües, inclòs el català, i el conjunt de Viquipèdies reben més de 50 milions de visites per dia (dades del 2005).
La Viquipèdia (Wikipedia en anglès) és una enciclopèdia lliuremantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització





                                                                Imatge extreta de Flickr


sense ànim de lucre. Creada l’any 2011 per Jummt Walles i Larry Sanger. És la web de referència més gran i popular a Internet.

Conté més de 37 milions d’articles en 287 idiomes, redactats per voluntaris de tot el món.
Tothom hi pot contribuir, només cal escollir un tema i seguidament escriure un article.
És molt fàcil només cal clicar a l'enllaç "modifica" situat a la part superior de cada pàgina. Els articles no han de ser llargs, es poden iniciar amb petites introduccions que amb els temps i gràcies a les aportacions van creixent. És important saber quin estil s'ha de seguir per això hi ha un llibre d'estil.

Viquipèdia està sota llicència GNU i Creative Commons. D'altra banda, cal tenir en compte algunes polítiques,i cinc pilars importants.

Quina millor manera que realitzant una aportació a la Viquipèdia per veure com es realitza. El professor de GTIC ens va demanar mitjançant un sites que realitzéssim un recerca sobre els continguts. Aquests sites ens ha permès a moltes companyes i a mi conèixer un món desconegut, o més ben dit conèixer un món que coneixia d'una manera diferent.

Pràctica de classe:


Com participar en la Viquipèdia:


Creant continguts.
Verificant fonts.
Anomenant referències de l’article.

Amb la meva companya Laura Benlloch vam modificar la informació d'un artícle de la Viquipèdia.


Primerament vam escollir un article de la Viquipèdia, Albert Bandura, vam tenir molts problemes alhora de cercar un article idoni per a nosaltres i amb les característiques que ens proposava el professor. Finalment vam escollir l'Albert Bandura perquè vam adonar-nos que en castellà si hi havia informació però en català no. Vam pensar que era important gràcies a la seva creació de l'aprenentatge social. Així doncs, vam, buscar més informació de llibres, pàgines web etc per completar l'article.


Passos per editar Viqupèdia


1. Trobar un article per a voler modificar
2. Clicar a la part superior dreta "Modifica"
3. Retocar l'article i clicar "Desa"


Aquí podeu veure el resultat final de
l'article: https://ca.wikipedia.org/wiki/Albert_Bandura


Gràcies a la realització d'aquest exercici ens hem adonat que el paper d'un mestre és molt important, ja que pot aportar informació, és a dir, pot aportar els seus coneixements .


Informació extreta de:

https://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia
https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/wikipedia/
http://ca.wikipedia.org/wiki/Ajuda:Com_es_modifica_una_p%C3%A0gina
http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada
https://www.flickr.com/

Aquesta entrada ha estat realitzada juntament amb la Laura Benlloch

Recitar un poema




A la classe de COED ens han demanat fer un exercici que consistia a recitar un poema prèviament assajat per així poder millorar les nostres capacitats interpretatives tant en l'àmbit expressiu, com l'entonació i altres factors essencials per tal de transmetre al públic emocions.
Per tal de preparar-lo em va ajudar molt el llibre "com parlar bé en públic",el treball d'identitat i territori i la descripció d'una companya que vam realitzar a classes anteriors.
El poema que vaig escollir per aquesta tasca va ser un que em va despertar moltes sensacions que es diu: "Poema para que lo leas cuando no esté a tu lado" de Benjamín Prado.


Mi amor, este poema
es para que lo leas cuando no esté a tu lado,
cuando no pueda ya cuidar de ti.

No te conformes nunca con alguien que no piense
que tu eres una llama más antigua que el fuego,
que tú eres su razón para vivir.

Aprende a no querer a los que no te quieran
y elige bien a qué le tendrás miedo:
no habrá sombra que oculte lo que tú temas ver.

Escapa del que piense
que el aire es la pared de lo invisible
y huye de aquel que crea
que es más feliz quien menos necesita,
porque ése no podría necesitarte a ti.

No te rindas, no olvides jamás que la tristeza
sólo es la burocracia del dolor.
Y si sientes que el mundo se derrumba,
no intentes abrazarte
a otro que esté cayendo a la vez que caes tú,
como yo hice contigo.

Algún día
tendrás que despertarte para salvar tus sueños.
Algún día sabrás que en las promesas
hay siempre un cristal roto
en el que aúlla el viento frío de la mentira.

Recuerda todo eso.

No escondas lo que sientes por miedo a ser frágil,
como aquellos
que por guardar tan bien lo que más les importa,
lo pierden para siempre.

Recuerda que no hay nada que no pueda
ocurrir cualquier día.
No olvides que esta obra ha terminado.
No olvides que le hablas a un teatro vacío.


Bevan Goldswain Lauren with coat

dilluns, 24 de novembre del 2014

Creative Commons (CC)


Creative Commons és una organització sense ànim de lucre que va ser fundada per Lawrence Lessing, Professor de Dret a la Universitat de Stanford, que ofereix models de llicències lliures que permeten als autors dipositar la seva obra de forma lliure en Internet, limitant els usos que d'aquestes obres es poden fer. Estan molt relacionades amb el moviment d'accés obert (Open Access) i s'inclouen en els repositoris institucionals perquè els autors en dipositar els seus documents puguin triar les condicions d'accés i protecció de la seva obra.

Les llicències Creative Commons, neixen per compartir i reutilitzar les obres de creació sota certes condicions. Amb les llicències  l'autor autoritza l'ús de la seva obra, però l'obra contínua estant protegida.

Enfront del COPYRIGHT que vol dir “tots els drets reservats”, les Creative Commons proposen “alguns drets reservats”.

Les quatre condicions de les llicències Creative Commons són:

  1. Reconeixement:L'autor permet copiar, reproduir, distribuir, comunicar públicament l'obra, realitzar obres derivades (traducció, adaptació, etc.) i fer d'ella un ús comercial, sempre que se citi i reconegui a l'autor original.
  2. Sense obra derivada: L'autor no permet generar obres derivades. 
  3. No comercial: L'autor no permet l'ús comercial. 
  4. Compartir igual: L'autor permet copiar, reproduir, distribuir, comunicar públicament l'obra, i generar obres derivades però sota la mateixa llicència.

Totes les llicències Creative Commons obliguen al reconeixement de l'autor de l'obra i, si l'autor vol, també haurà d'indicar-se la font (per exemple, institució, publicació o revista) on s'ha publicat. Les llicències Creative Commons són de caràcter gratuït i que, per tant, la millor manera d'assegurar la remuneració de l'autor és excloent els usos comercials i les obres derivades (és a dir, la llicència de Reconeixement – No comercial – Sense obra derivada)
L'ús d'obres amb llicències Creative Commons obliga a:
Quan un usuari decideix utilitzar una obra amb una llicència Creative Commons, es converteix en llicenciatari i es compromet a acceptar i respectar les condicions de la llicència establerta per l'autor.

En el cas d'incompliment o infracció d'una llicència Creative Commons, l'autor, com amb qualsevol altra obra i llicència, haurà de recórrer a els tribunals. Quan es tracti d'una infracció directa, l'autor li podrà demandar tant per infracció de la propietat intel·lectual com per incompliment contractual (ja que la llicència crea un vincle directe entre autor i usuari/llicenciatari). El dret moral d'integritat recollit per la legislació espanyola queda protegit encara que no aparegui en les llicències Creative Commons. Aquestes llicències no substitueixen ni redueixen els drets que la llei confereix a l'autor; per tant, l'autor podria demandar a un usuari que, amb qualsevol llicència Creative Commons, hagués modificat o mutilat la seva obra causant un perjudici a la seva reputació o els seus interessos. Per descomptat, la decisió de quan hi ha hagut mutilació i de quan la mutilació perjudica la reputació o els interessos de l'autor quedaria en mans de cada Jutge o Tribunal.

Per realitzar aquest article he utilitzat la pàgina web: http://www.bib.upct.es/licencias-creative-commons

diumenge, 23 de novembre del 2014

wikis

Què són els Wiki i com funcionen?


L'objectiu principal d'un wiki és que permet crear i millorar les pàgines de forma instantània, donant una gran llibertat a l'usuari. Gràcies aquesta llibertat, hi ha més gent participant en la seva edició, a diferència dels sistemes tradicionals on resulta més difícil que els usuaris del lloc contribueixin a millorar-lo.

Per a saber com funcionen els wikis, podem observar aquest vídeo:

Però hi ha un factor molt important, els links que permeten enllaçar la informació o complementar-la amb altres pàgines.

Pràctica de classe:

El professor de GTIC ens va demanar que creéssim un wiki, aquí podeu veure el resultat del wiki que vaig crear.
Si voleu crear un wiki només cal que aneu a la pàgina web, us registreu i seguidament creeu un wiki.

Gràcies al sites que el professor ens ha mostrat podreu veure tots els beneficis que aporten els Wikis.

*Aquesta entrada ha estat realitzada amb la meva companya Laura Benlloch ja que, treballem molt bé juntes.

dimecres, 19 de novembre del 2014

Descripció d'una companya



Un dels exercicis de la classe de COED per millorar com parlar amb públic va ser descriure a una companya.
Per tal de dur a terme aquesta tasca vaig observar detingudament a la persona que havia escollit i vaig apuntar una pluja d'idees per poder fer una descripció que reflectis el que volia transmetre de la meva companya.
Més endavant a una de les classes vam poder posar en pràctica les nostres habilitats comunicatives quan vam recitar un poema d'autor.


DESCRIPCIÓ





Crit de joventut i vitalitat, té tot un món per descobrir.

Cautelosa harmonia i seguretat, adorable innocència impacient per experimentar.

Ulls curiosos que reivindiquen enèrgicament el que els seus pensaments amaguen.

Rialla entremaliada que obsequia amb una dolça melodia al que l'escolta.

Port despreocupat i confiat que et convida a prendre les coses amb calma.

Júlia, tendre anima ingènua capaç de defensar els seus joves ideals.

Fortalesa present i observadora pacient.

Naturalitat descoberta només de presenciar-se, insubmisa habitant amb esperit encoratjador.

Els teus llargs cabells ondegen el vent amb aquella gosadia tant pròpia de l'edat on s'esdevé la metamorfosi.




dilluns, 17 de novembre del 2014

Repte superat! Turó de l'Home 2014


Aquest dissabte amb les meves companyes vam fer el repte d'educació física, vam decidir al inici de curs pujar al Túro de l'home, per això ens vam preparar durant un mes i mig fent diferents recurreguts de forma individual i en petits grups.

Considero que ha sigut una experiència molt gratificant tant a nivell físic com a nivell social ja que hem creat més vincle entre nosaltres.

Sempre és un plaer estar en contacte amb la natura i per desgracia no es una cosa que puguis fer sovint.

A continuació penjo el vídeo, es important veure'l fins al final perque hi ha una petita sorpresa...




diumenge, 16 de novembre del 2014

El Silenci del Jonc


Aquesta setmana de reflexió educativa hem tingut la sort de poder veure el documental de la Susanna Barranco.
El seu documental s'anomena "el silenci del Jonc. Amb aquest projecte explora la vida de diferents persones amb discapacitat, ens mostra el seu dia a dia juntament amb els testimonis de diversos especialistes sobre aquesta matèria i altres artistes que han volgut col·laborar amb aquest projecte com Vetusta Morla, l'actor Ferran Carvajal, el grup de música Fundació Tony Manero entre altres...
Per ella no va ser fàcil afrontar que el seu fill es desenvolupava a un ritme diferent i per això va decidir deixar-li d'herència al seu fill gran perquè entenguès la complexitat d'aquest tema.


A continuació penjo el tràiler per que pogueu gaudir tant com jo d'aquest documental.




Llibre,Vídeo i educació

Per que cal integrar el video a l'escola? Com ha de ser aquesta integració? Quin concepte del video ha de sustentar-la? Quines funcions didàctiques pot complir el video? Pot pensar-se en unes formules diferenciades d'ús a l'aula? Responent a aquestes i altres qüestions, el llibre "Video y educacion" pretén contribuir a una reflexió teoricopractica sobre la integració del video en el procés de ensenyament.



 Vídeo y educación 


 Hem fet la lectura del primer i segon capítol i el més important que hem extret ha estat la separació del cervell en l'hemisferi esquerre, el qual dirigeix la lógica, raó o tot el relacionat amb el llenguatge. L'hemisferi dret del cervell és el que rep les imatges, música, so, és a dir la creativitat.
 Un bon exemple de la importància d'arribar als dos hemisferis es per exemple imaginar a un ceg amb un cartell que posi:"És primavera i no ho puc veure".
Amb exemples com l'anterior trobem que una cosa ens causa més impacte quan es relaciona amb la part racional i emocional del cervell.
 *Aquesta entrada ha estat realitzada juntament amb la meva companya  Laura Benlloch gràcies a la seva participació alhora de treballar.

dissabte, 15 de novembre del 2014

Conferència "el suport de les tauletes al cicle d'educació infantil i primaria"


Aquesta ha sigut la setmana reflexiva de la Universitat Blanquerna, hem pogut gaudir de moltes activitats relacionades amb l'àrea d'educació infantil, una d'elles era una conferència relacionada amb el suport de les Tic a l'àrea d'educació infantil.
Un grup de persones professionals de l'escola "Mare de déu de la Mercè" ens han presentat el seu projecte ja adaptat a les seves aules.

La seva proposta va ser adaptar les tauletes a un espai amb diferents racons, per això van haver d'aprendre el seu funcionament per després poder adaptar-lo.
Al començament del seu projecte plantejaven fer-ho durant un any, però ara, un cop vist l'èxit que ha tingut gràcies a la implicació de les famílies i el claustre han decidit fer-ho fixe.
Ells en col·laboració de la Universitat Blanquerna estan en el procés d'escriure un llibre per poder representar els beneficis que hi ha dins d'aquesta àrea.
Tenen a la seva disposició 18 Ipads, tenen un horari on queda reflectit qui els necessita i els que estan disponibles.
Disposen de 4 hores setmanals a les aules i en elles adapten diferents matèries a través de les aplicacions. Algunes les poden trobar gratuïtes i d'altres que no. Disposen d'un pressupost de 400 euros per a poder comprar-les.
Tots els Ipads estan connectats a una xarxa on s'actualitzen a la vegada i es descarreguen per a tots les apps.
Una de les coses que vaig trobar més interessants va ser la app Educaplay que serveix per crear activitats i compartir-les amb els altres, aquest intercanvii esta a l'abast de tothom i és una bona forma d'innovar i crear nous continguts educatius.



dijous, 13 de novembre del 2014

Land Art

Land Art es un moviment artístic que va surgir als Estats Units al anys 60.
Té com a finalitat modificar la natura de tal forma que amb el temps per ella mateixa torni al seu origen.
Els components que s'utilitzen son els que es troben en el paisatge, pedres, fulles, flors...
Els artístes d'aquesta técnica un cop finalitzen la seva obra li fan una fotografia per poder guardar el resultat ja que la obra quedarà a la natura.
A l'aula de plàstica hem pogut posar en pràctica la nostre creativitat representant un land art al parc de la Tamarita.
A continuació trobareu un power point on es mostra tot el procés.

dimarts, 11 de novembre del 2014

Més i més videos de youtube!



Gràcies als nous aprenentatges que vaig fent dins d'aquesta matèria, he volgut recolzar part dels meus treballs amb el suport d'aquestes eines que vaig aprenent.

A continuació trobarem un video fet per unes companyes meves i per a mi que ens ha servit per crear una evidència pel nostre repte d'educació física.



Sites


Avui hem après a fer servir una altra plataforma educativa anomenada "Sites".
Alguns de nosaltres ja la coneixíem perquè la tenim present en algunes assignatures.
El Sites és una forma de compartir informació amb un grup de persones seleccionades, alguns d'ells la poden editar i segons el meu parè sembla una web en construcció que va creixent a mesura que es recopila tota la informació. Una mica passa amb el nostre Sites d'educació física, on tots compartim articles i vídeos que creiem que ens podrien interessar i estan relacionats amb la matèria, pengem els treballs que ens encomanen i a la vegada al professor l'utilitza d'eina per penjar la informació necessària per a poder fer una tasca de l'assignatura.

Si voleu fer-li un cop d'ull a continuació trobareu el nostre exemple del Google Sites.

https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/lescola-inclusiva/home



dilluns, 10 de novembre del 2014

Visita al MNAC

Aquesta setmana de reflexió educativa hem pogut gaudir d'una sortida al MNAC.
La intenció de la visita es inspirar-nos amb les diferents estatues per poder representar la nostre.
Un cop acabada la visita hem pogut gaudir d'una sèrie de tallers que fan amb els grups d'infantil i primaria que serveixen per assolir diferents conceptes del tipus d'estatues que hi ha, material, forma, color...






diumenge, 9 de novembre del 2014

Paradigma actual de l'educació infantil


El nostre professor d'educació física ens va encomanar una tasca on s'havia de fer una reflexió sobre el nostre paradigma actual de l'educació, nosaltres vam decidir ajudar-nos del suport de les Tic per poder fer-ho i el resultat el podeu veure vosaltres mateixos.
Què en penseu d'utilitzar aquesta eina per fer treballs?



dijous, 6 de novembre del 2014

Experimentant amb elements de la natura



Aquest projecte té com a objectiu oferir a l'infant una experimentació directe amb elements que pertanyen a la natura.
Afavoreix la motricitat fina a la vegada que reforça el vincle afectiu entre el grup d'iguals i l'educador.
Per tal de dur-lo a terme necessitem:

- Diferents tipus de fang
- Pedres
- Fulles i petits troncs
-Aigua amb colorant
-Sucre amb colorant
-Farina amb aigua
-Animalons de joguina

La intenció d'aquests materials és que cap sigui tòxic en el cas d'ingerir-lo, d'aquesta manera aquesta activitat es pot fer amb nens d'edat temprana.
A l'inici de l'activitat vam experimentar sobre un mural amb els diferents tipus de fang, un cop acabada l'experimentació vam donar pas a seleccionar un animal de joguina i la nostra tasca era fer-li un hàbitat.
Un cop acabat el paisatge vam relacionar-ho tot amb un petit conte inventat per donar-li més simbolisme al qual havíem creat, l'objectiu d'aquesta activitat era que ens adonéssim de la importància de l'experimentació a l'etapa infantil




dissabte, 1 de novembre del 2014

Power Point






Microsoft PowerPoint és un programa de presentacions molt popular que ofereix a l'internauta la possibilitat de crear presentacions pràctiques amb text esquematitzat, fàcil d'entendre, animacions de text i imatges (predissenyades o importades des d'imatges de l'ordinador) plantilles, dissenys de font...
És molt freqüent utilitzar-lo en camps de negocis o ensenyament, ja que és molt visual i representa les idees clau de manera atractiva i dinàmica.

PowerPoint, de la companyia Microsoft, és un dels programes de presentació més estesos en l'actualitat. Ve integrat en el paquet Microsoft Office com un membre més, que pot aprofitar els avantatges que li ofereixen els altres components de l'equip per a obtenir un resultat òptim.

Amb PowerPoint podem crear tot tipus de productes relacionats amb les presentacions: Diapositives estàndard de 35mm, transparències, documents impresos per als assistents a la presentació, així com notes i esquemes per al presentador.
Actualment han sorgit noves presentacions com prezi, aquesta ens ofereix un disseny més actualitzat on la presentació sorgeix a partir d'una imatge.
La clau perquè les presentacions resultin atractives per l'espectador és que siguin molt visuals i només mostrin les paraules més importants. Si en una presentació trobem massa lletra pot fer perdre l'interès o com ens van explicar a COED l'oient haurà de decidir si escoltar o llegir la diapositiva i aquesta acció farà que l'orador perdi l'atenció dels oients.


Per elaborar aquest article he extret informació de la pàgina web: http://ca.wikipedia.org/wiki/Microsoft_PowerPoint

Aquesta entrada l'he fet conjuntament amb la meva companya Laura Benlloch ja que considero que treballem molt bé en equip.

Prezi

Prezi és una bona eina de treball per a fer presentacions. Gràcies al suport visual d'aquesta podem aconseguir que les nostres exposicions arribin als espectadors d'una manera més òptima i simbòlica.
El suport visual crea més èmfasi en què diem, si ens ajudem d'aquestes tecnologies, podrem aconseguir un millor enteniment i a la vegada una forma més pragmàtica de representar les nostres matèries. A continuació trobem una presentació de Prezi que s'anomena:
Que són els animals de companyia per a mi?





dimecres, 29 d’octubre del 2014

Canal RSS

Què és RSS

RSS "canal de difussió de titulars" és una forma molt senzilla perquè puguis rebre, directament al teu ordinador o en una pàgina web online (a través d'un lector RSS) informació actualitzada sobre les teves pàgines web favorites, sense necessitat que hagis de visitar-les una a una. Aquesta informació s'actualitza automàticament, sense que hagis de fer res. 

Què es necessita per llegir RSS?
Per rebre les notícies RSS la pàgina haurà de tenir disponible el servei RSS i hauràs de tenir un lector RSS .


                       Imatge extreta de Flickr


Aquesta entrada ha estat realitzada conjuntament amb la Laura Benlloch i la Ines Piqué.

Què és un Feedly?

Què és un feed?
Un feed és un arxiu generat per un lloc web que es reescriu de manera automàtica cada vegada que els continguts de la web en qüestió s'actualitzen. Aquest arxiu permet a qualsevol llegir els continguts d'un portal sense haver d'accedir directament a ell per veure si hi ha alguna novetat.

Feedly ens permet escollir les noticíes i novetats sobre el tema que ens interesa, com per exemple nosatres en l'educació.


Si voleu saber més informació sobre feedly podeu entrar en aquesta pàgina on podreu apreciar pas per pas com crear feed.

* Aquesta entrada ha estat elaborada amb les meves companyes Ines Piqué  i Laura Benlloch 




dilluns, 27 d’octubre del 2014

Analitzar blogs educatius



Un cop finalitzada la lectura de "Usos educatius dels blogs, Recursos, orientacions i experiències per a docents. Em disposo a fer un petit qüestionari sobre el que podem trobar a dos blogs educatius que han sigut finalistes o guanyadors d'un premi relacionat amb aquesta àrea.




  • Quins tipus de continguts hi ha publicats?Continguts relacionats amb l’educació, activitats, continguts treballats a l’aula...
  • En quin format treballa els continguts?La major part són textos acompanyats d’imatges, però també hi trobem presentacions, prezis...
  • Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre:Blocs de professors: experiències,reflexions per a compartir amb els altres.
  • Qui els publica?Carolina Calvo García .
  • Hi ha alguna estructura en el bloc?Està organitzat per pàgines, però les entrades no estan etiquetades ni categoritza-des.
  • Quina plataforma utilitzen?Blogger de Google.
  • Com són les entrades?Molt visuals, utilitza recursos visuals, diferents tipografies de lletres...
  • Quines competències s’hi treballa? Les Tic, el ball, literatura, cultura… és molt variat però tot va vinculat a l’educació infantil.
  • Hi ha comentaris?Sí que trobem comentaris de diferents usuaris.
  • A qui va dirigit? Va dirigit a interessats en l’educació infantil.
  • Hi ha blocroll? Sí.


  • Quins tipus de continguts hi ha publicats? Continguts de l’aula i temes d’actualitat.
  • En quin format treballa els continguts?El blog publica en diferents formats, però majoritàriament en textos acompanyat d’imatges.
  • Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre:Bloc alumnes-professors:professors penjen activitat,els alumnes les realitzen, expliquen experiències, reflexions...
  • Qui els publica? El blog té diferents autors, entre ells alumnes i professors d l’IES Virgen de la calle.

  • Hi ha alguna estructura en el bloc?Esta classificat per pestanyes i etiquetes.
  • Quina plataforma utilitzen?Blogger de Google.
  • Com són les entrades?Senzilles, amb imatges...
  • Quines competències s’hi treballa?Continguts de l’aula i temes d’actualitat.
  • Hi ha comentaris?Sí que en trobem.
  • A qui va dirigit?Als alumnes.
  • Hi ha blocroll?Sí.

*Aquesta entrada ha estat elaborada amb les meves companyes Laura Benlloch i Julia Cabarrocas